Sóc un àngel als núvols – descripció del projecte

El projecte està format per:
Sèrie de poefotografies d’àngels
Un autoretrat àngel
Una vídeoinstal·lació
Un catàleg amb textos i imatges sobre l’obra

Sóc un àngel als núvols‘ és el resultat d’una evolució personal i professional en l’àmbit de les arts i en el desig de poder assolir el màxim de llibertat en la concepció, en el procés, en l’execució i en la producció de la meva obra

En la meva trajectòria personal i pel meu currículum acadèmic sempre he treballat de forma paral·lela les arts textuals i les visuals. Des de la formació filològica com a doctora en filologia clàssica i artística com a escultora i artista visual he anat sentint el desig cada cop més fort d’anar apropant unes arts i les altres: poesia, prosa poètica, escultura, pintura, fotografia, vídeo…

Un altre dels desitjos que també ajuden a trobar la confluència de totes les arts en aquesta presentació a Galeria Safia és la necessitat de volar. El desig de ser lliure en cos i ànima i de fer-ho també en la meva obra i poder-ho compartir. Així des d’unes obres pesants com són les del conjunt ‘Global puzzle’ (Tres al sol, a Tarragona 2000 i a Corea 2001, veure Mxespai) vaig necessitar anar traient pes de l’obra com de mi mateixa i coneixem obres com ‘Les plantes de la Maria’ on conjugo escultura, instal·lació, fotografia, intervenció amb el públic.

En aquesta ocasió la fotografia i la videoinstal.lació són el format que recullen la poefotografia i la videopoesia. Amb experimentació personal i recerca en diferents àmbits vull posar el cos a l’aire i volar i així volo com un àngel. Però en aquest dir ‘Sòc un àngel als núvols’ estic parlant de totes aquelles persones, animals i coses que són àngels. I entenc àngels com una capacitat inherent a l’ésser humà i com una necessitat pròpia d’alliberar-nos de totes les càrregues i poder viure en llibertat movent-nos per allà on ens vingui de grat. ‘Las niñas buenas van al cielo y las malas a todas partes’. Crear paradoxes i viure en elles per així desfer-les, contradir-les, gaudir-ne. Paradoxes en aparença, contradiccions en la superfície, i de fet realitats múltiples, canviants, diverses que conviuen un mateix espai temps multidimensional. No podem abastar tota la fisicitat que ens rodeja i ens costa més encara sentir l’energia, l’ànima que bull al nostre entorn.

Sóc un àngel als núvols és una obra de recerca personal i professional que és el seguiment del treball inicial al 2008 ‘El sol esmorza núvols… i els àngels també’ (mostrat a Galeria Sàfia i també al West Cork Art Center d’Iralanda) que s’emmarca dins l’experimentar sobre les aigües i les energies que ens rodegen.

Els objectius radiquen en poder hibridar la conjunció del màxim de les disciplines artístiques, visuals i textuals en una única obra. Mitjançant la poefotografia i la poevídeoinstal.lació crear una realitat altra que permeti volar i ser àngels tant als que hi apareixen com a aquells que ho miren. Provocar la necessitat i el sentir de que dur a terme allò que desitgem és possible i si més no intentar-ho ja és molt de camí assolit, ja que sovint el camí és la finalitat i no tant l’arribada. Viure l’anar sent en el camí.

Marta Darder – agost 2010

comenta aquí: